Щиро вітаємо всіх з Днем слов’янської писемності й культури!

Мова та культура є найціннішим скарбом нації, дзеркалом, яке відображає історію, звичаї та душу народу! У мові – наша давня й нова історія, ознака нашого національного визнання.

Щорічно, 24 травня всі слов’янські народи вшановують пам’ять святих Кирила і Мефодія, які заклали фундамент слов’янської писемності, створили абетку та перші пам’ятки слов’янської літератури, серед яких і Пересопницьке Євангеліє, на якому присягають новообрані Президенти України. Праці цих великих просвітителів стали спільним надбанням усіх слов'ян.

Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Слов’янську писемність було створено близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Кирила. А допомагав йому в нелегкій справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.

Вшанування пам'яті засновників слов'янської писемності й літератури має давню традицію, наприклад, у Чехії свято на честь Кирила і Мефодія почали відзначати ще в 1349 році, у Болгарії – в 1851. Перша українська політична організація в Києві (1845–1846) була названа на честь Кирила і Мефодія – Кирило-Мефодіївське братство, а на державному рівні свято відзначають з 2004 року.

Сьогодні наш спільний обов’язок зберегти і примножувати культурну спадщину, а також забезпечити розвиток сучасної української культури! Зі святом!